Irkçılığın Şovmenliğe Çevrildiği Hazin Hikâye: Hartlepool Maymunu (2023)

“Ulus, atalarına dair yanılsamalar ve komşularına duyduğu ortak nefretle bir araya gelmiş bir toplumdur.”

Wilfrid Lupano’nun Hartlepool Maymunu efsanesini çizgi romanlaştırdığı eserini yakın zamanda incelemiş ve çok beğenmiştim. Efsaneyi bilenler vardır, bilmeyenler için ise birazdan tiyatroyla beraber anlatacağım. Tam bu çizgi romanın üstüne denk geldiğim Hartlepool Maymunu tiyatro oyunu benim için ekstra bir merak konusu olmuştu. Tufan Afşar‘ın efsaneyi konu aldığı ve özgün bir oyun olarak çıkardığı Hartlepool Maymunu’nu Beyoğlu’nda Ara Sahne‘de en önde izledim. En önde izlemenin tadı bir başka olabilir mi? Olur çünkü oyunun tam içindeymiş gibi bir his. Devamını Oku…

Peki Hangisi Daha Zor, Kalmak mı Gitmek mi?: Cırcır Böceği İtler ve Biz (2023)

75 dakikalık tek perde bir oyunun bencesini anlatacağım, sizlere.

Oyuna geçmeden önce ise bir rastlantıyı aktarmalıyım.

2019 yılında Kağıthane Sadabat Kültür Merkezi’nde, Vahşi Batı tiyatrosuna gitmiştim. Oyunu daha önce araştırmamış, biletini de ben almamıştım. 2017 yılında yitirdiğimiz, çağdaş Amerikan tiyatrosu ve dünya edebiyatının cesur yazarlarından Sam Shepard’in meşhur oyunuydu Vahşi Batı. Soğuk bir ocak ayında, bu tiyatro bana iyi gelecekti. 2 perdelik, 115 dakikalık bir oyundu. Oyuncu kadrosunda Serdar Orçin ve Ahmet Saraçoğlu‘nun oluşu, izlemem için yeterliydi. Devamını Oku…

Bir Var Olma Hali: Yaftalı Tabut (2018)

Yaftalı Tabut, Türkiye’nin ilk kadın oyun yazarı, çevirmen ve hayatı mücadelelerle geçmiş bir devrimci olan Fatma Nudiye Yalçı’nın (1904-1969) hayatını anlatmakta.

Oyunun bugünü yakalayan bugüne dair de sorgulayıcı yaklaşmamızı sağlayan bir yanı var. Bu zemini örebilmiş olmasıyla da ayırt edici bir özgünlük kazandığını düşünüyorum. Devamını Oku…