Alphonse Daudet’in Portakallar isimli öykü kitabı altı hikâyeden oluşuyor. Bu hikayeler yazarın Değirmenimden Mektuplar isimli eserinden derlenmiş…
Öyküler kimi zaman kasvetli bir atmosfer yaratırken, kimi zaman sıcacık betimlemeler arasında dolaştırıyor bizi.
Portakal kokularını içimize çekerek dolaştığımız “Portakallar” öyküsünün detayları ise oldukça zengin. Öykü, “Paris’teki portakallara yere dökülüp de ağacın altından toplanmış meyvelerin hüzünlü havası sinmiştir.” cümlesiyle başlıyor. Sonra portakallar ve insanlar, sokaklar, ağaçlar, sesler… Her birinin arasında özenle işlenmiş bir halıda dolaşır gibi geziniyorsunuz. Bu öyküde yazarın çizdiği duygusal atmosfer sayesinde kendinizi huzurlu sokaklarda gezinirken buluyorsunuz. Ezilmiş meyvelerin yarattığı hüznü tanıyıp bu hüzne rağmen meyvelerin kokusunun getirdiği huzuru hissetmeniz de mümkün. Üzerinizde portakallardan bir örtü, evreniniz turuncu sıcaklığına bürünmüş, adımlarınız sıcak huzurlu olan ne varsa hiçbirini kaçırmamak adına ağır. Okurken içinizin ısındığını hissedeceksiniz.
Kitaptaki İki Han öyküsünde de bir handa yaşlı ve hüzünlü bir kadın yalnız başına telaşla işini yapmaktadır. Gelen yolcuya kendi kızının da çalıştığı karşı hana gitme önerisinde bulunur. Çünkü bu han sıkıcıdır ve oradaki tek insan odur. Adam, bu sıkıcı handa kalabileceğini ifade eder ve bir masaya oturur. Kadın için bu durum şaşırtıcıdır. Betimlemelerle iki han arasında gider geliriz ve yolcunun neden boş handa kaldığını kendi iç dünyamızın elverdiği süzgeçten geçirerek değerlendiririz. Bence hayat bazen her şeyden sıyrılıp bir kenarda sadece nefes alarak dinlenmeyi gerektiriyor. Bir insanın ihtiyaç duyacağı şey kalabalıkların düşündüğünün aksine yalnızca bu sadelik olabilir.
Altın Beyinli Adamın Hikayesi, altından beyni olan bir çocuğun büyümesi ve bu zenginliği sayesinde zihninden parçalar dağıtarak yaşamasının hikayesini anlatıyor. Hikâye kasvetli bir içeriğe sahip. Bu öyküde maddi getiriler adına kendimizden verdiğimiz her bir ödünün bizi nasıl da tükettiğini okuyoruz. Ders verme amacı olan bu öykünün didaktik bir yanının olması kuru bir duygu bırakmasına sebep olmuş.
Kitaptaki diğer üç öykünün ismi Miliana’da, Şair Mistral ve Üç Müziksiz Ayin.
Paris’ten Cezayir’e, müthiş betimlemeler eşliğinde yapacağınız bir seyir sizleri bekliyor.
İyi okumalar.
KÜNYE
İlk Baskı Yılı: 1869
Tür: Öykü
Yazar: Alphonse Daudet