Markopaşa’nın Serüveni: Meçhul Paşa (2018)

1946 yılında yayım hayatına başlayan efsanevi mizah gazetesi Markopaşa’nın serüvenini izliyoruz bu tiyatro oyununda.

Gazete ilk sayısında “[…] Maksadımız, sadece gülmek için gülmek değildir. Gülerek düşünmek ve faydalı olmaktır.”  diyerek muradını açıklıyor.

Markopaşa’yı dönemin büyük yazarları Sabahattin Ali, Aziz Nesin ve Rıfat Ilgaz ve karikatürist Mustafa Mim Uykusuz çıkarıyor. Gazetenin ömrü üç yıl sürüyor.

Toplamda yetmiş yedi sayı edebiyat tarihine kazandırılmış. Tabii bu o kadar da kolay olmuyor. Gazete toplamda yedi isim, on yazı işleri müdürü, dokuz matbaa, on adres değiştiriyor ve gazeteyi çıkarma çabasındakileri on altı dava ve sekiz yıllık tutuklanma karşılıyor.

Gazetenin geçirdiği aşamalar değerlendirildiğinde karşımıza, dönemin zorlu şartları altında düşünce ve ifade özgürlüğü için verilen bir mücadele hikayesi çıkıyor. Aslında bu, bir hakikatin öyküsü.

Meçhul Paşa bu sürecin ustalıkla sahneye taşındığı bir oyun.

Tiyatroyu Ahmet Sami Özbudak yazdı. Oyunun yönetmeni Emrah Eren, sahne ve kostüm tasarımını ise Barış Dinçel yapıyor. 2007 yılında kurulan Tiyatroadam da büyük bir başarıyla oyunu sahneliyor. Oyuncu kadrosunda Erdem Akakçe, Bülent Çolak, Fatih Koyunoğlu var.

Oyunda üç büyük yazarın özgün farklılıklarına rağmen birbirlerine kenetlenerek büyük bir umutla nasıl bir mücadele verdiğini gözlemliyorsunuz.

Gazetenin basım süreçlerinde yaşanan zorluklar, detaylı bir olay örgüsüyle seyircinin tanıklığına sunuluyor.

Gülerken düşünüyor ve haliyle dönem atmosferini sorguluyorsunuz. Büyük yazarların düşüncelerini ifade etmek adına ortaya koydukları çabaya hayran olmamak mümkün değil. Sabahattin Ali’nin son yolculuğuna gidiş anı hüzünlendiriyor, Rıfat Ilgaz’ın tutukluluğunun ardından kaldığı yerden devam etme isteği sarsıyor, Aziz Nesin’in ortaya koyduğu büyük emek hayranlık uyandırıyor.

Elbette bir siyasi mizah gazetesine uygun olarak toplumsal koşulların aktarımının yanında mizah da eksik kalmıyor. Çokça derinlikli bir oyun izliyoruz.

Oyuncu kadrosunun ne denli muhteşem bir performans sergilediğini söylemeden edemem. Neredeyse kusursuz bir oyunculuğa tanık olmak da oyunun sunduğu artılardandı.

İyi seyirler.

 

KÜNYE

İlk Sahnelendiği Yıl: 2018
Tür:
Dram, Komedi, Trajedi
Yazan
: Ahmet Sami Özbudak
Yöneten: Emrah Eren
Sahne ve Kostüm Tasarımı: Barış Dinçel
Işık Tasarımı: Yakup Çartık
Müzik: Deniz Bayrak
Yönetmen Yardımcısı: Güney Zeki Göker
Oyuncular: Erdem Akakçe, Bülent Çolak, Fatih Koyunoğlu
Afiş Fotoğrafı: Mehmet Turgut
Afiş ve Broşür Tasarımı: Ethem Onur Bilgiç
Oyun Fotoğrafları: Emre Mollaoğlu
Reji Asistanları: Sinan Çelikİrem Güner