Açık Ders: “Türkiye’de Mimarlık Eğitimi: Bir Kurumlaş­(ma)ma Tarihi”

Uğur Tanyeli tarafından Salt Galata Kat -2, Oditoryum’da 20 Ocak 2024 saat 15.00’te “Türkiye’de Mimarlık Eğitimi: Bir Kurumlaş­(ma)ma Tarihi” dersi verilecektir.

Türkiye’de Mimarlık Eğitimi: 18. Yüzyıldan Günümüze Kurumsallaşma Eşikleri sergisi kapsamında düzenlenen açık derslerin ilkinde mimar-akademisyen Uğur Tanyeli, mimarlık eğitiminin iki yüzyılı aşkın süreçte geçirdiği dönüşümleri irdeleyecek. Askerlik ve mühendislik ile bütünleşik tek bir okulla başlayan ve günümüzde Türkiye genelinde yüzü aşkın okula yayılan mimarlık eğitimini, akademik manzara ile kurumlar odağında değerlendirecek.

Program herkesin katılımına açık ve ücretsizdir. Katılım için başvuru formunun doldurulması gerekmektedir.

Uğur Tanyeli, 1952’de Ankara’da doğdu. Mimarlık ve mimarlık tarihi üzerine yüksek lisansını İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde, doktorasını İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde tamamladı. 1992’de doçent, 1998’de profesör unvanına hak kazandı. 2011-2015 yıllarında Mardin Artuklu Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi’nin kurucu dekanlığını; 2015-2018 yıllarında İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nin ve 2018-2020 yıllarında İstanbul Şehir Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi’nin dekanlığını yaptı. Çalışmaları, Osmanlı’nın 16. yüzyılından başlayarak fiziksel ve mekânsal-toplumsal çevre bağlamında Türkiye modernliği üzerine yoğunlaşmaktadır.

oiktoz; bolca kültür çokça sanat mottosuyla yola çıkan bir kültür sanat girişimidir. Bir websitesi, bir sanat kulübü, bir dergisi, bir bülteni ve içerisinde şimdiden birçok oiktozlu barındıran yaşayan ve gelişen bir topluluktur. Kültür ve sanatla ilgilenmekten mutluluk duyan ve bu mutluluğun devam etmesi için de bu alanda üreten insanların hikayelerini anlatan bir oluşumdur.