İki Roman Arası Öyküler: Hakan Günday – Derz (2023)

Romanlarıyla kendine has bir okur kitlesi oluşturan Hakan Günday, dergi ve kitap seçkileri olmak üzere çeşitli mecralarda yayımlanan öykülerini, ‘Derz’ isimli kitabında bir araya getirerek okurlarının beğenisine sundu. Derz’in anlamı; duvar taşlarının veya tuğlalarının harçla doldurup üzerinden mala çekilerek düzeltilen aralığı.

Kitabın kapağında okuyucuları, uçurumun kenarında uçurtma uçuran bir çocuğun silueti karşılıyor. Kitapta ayrıca Anakara Seyir Defteri adlı fanzininden sayfalar da yer alıyor. Romanlarına verdiği tek kelimelik isimlerle de bilinen Günday’ın Derz öykü kitabında, farklı tekniklerle yazılmış 34 öykü bulunuyor. ‘İmparatorluk Özel Kalem Müdürlüğü’nün Dikkatine’, ‘Dünyanın İlk Klon devlet Başkanı Ve İç Burkan Dramı’, ‘Siyaset Akademisi 12. Dönem Sözlü Sınavı’, Doğmadan Önce Yapılması Gereken 10 Şey’, ‘Mahşerin Dört Atlısından Biri Olan Ölümün Atını Çalıp Kaçan İki Delinin Son Sözleri’ ve ‘Toplum İnşası Ve Mühendisliğinde Bir Yalıtım Malzemesi Olarak İnsan Eti Kullanımına İlişkin Klavuz’ gibi ilginç konu ve isimli öyküler dikkat çekiyor.

2000 yılında yayımlanan ve iki Türk gencinin Afrika’da başlayan şiddet dolu hayatlarını anlatan meşhur romanı Kinyas ve Kayra’nın öyküsü de bir cinayetin anatomisini aktarıyor. “Bu hikâyeyi kimseye anlatmadım. Kayra’ya bile anlatmadım” sözleriyle başlayan öykü, Kinyas’ın ağzından anlatılarak akıcı bir şekilde devam ediyor. Senaristliğiyle de bilinen Günday, diyalog tekniğiyle yazdığı öykülerde bazen şehir ile bir adamı, hasta ile doktoru, bazen de anne ile çocuğunu konuşturuyor. Yalın ve akıcı bir dil kullanan Günday, gerek öykülerinde gerekse romanlarında okuyucuyu sürükleyici hikâyelerin içine çekerken, karakterlerin de insani haritasını içtenlikle çiziyor. Kitabın, fanzinlerle de süslenmesi ayrı bir renk katmış. Derz kitabı, Günday’ın ironik ve politik temalarla örülen öykülerinden oluşan bir seçki havası katıyor. Yazar, kitaptaki son öyküsü olan Safkan İnsan’da şu cümleyle noktayı koyuyor; “Kim ne isterse yazsın! Yazarak varacakları tek yer, sayfanın sonu. Hepsi bu.” İyi okumalar.

 

KÜNYE

İlk Baskı Yılı: 2023
Tür: Öykü
Yazar: Hakan Günday

Öğrencilik yıllarından itibaren öykü yazmaya başladı. Yazdığı ilk öykülerin çeşitli edebiyat dergilerinde ve kitap seçkilerinde yayımlanmasıyla yazım hayatına ilk adımını attı. ‘Sessiz’ ve 'Can Davası' adlı iki öykü kitabı yayımlandı. Edebiyat, sinema ve tiyatro ile ilgileniyor.