Yeni Metin Tiyatro Festivali 12 Yarın Başlıyor

GalataPerform tarafından 2012 yılından bu yana düzenlenen, yeni oyun yazarlarını keşfetmeyi amaçlayan, tiyatroda yenilikçi, özgün ve cesur bir alan açan Yeni Metin Tiyatro Festivali, bu yıl 12. kez, 24 Kasım – 4 Aralık tarihleri arasında gerçekleşiyor.

Bu sene festival, uluslararası yapısının altını çizerek “Sınırlar Ötesi Tiyatro” kapsamında Türk yazar ve yönetmenlerle yurt dışından gelen sanatçıları buluşturduğu bir alan yaratıyor. Festival, yurt dışından katılan birçok oyun yazarı ve yönetmenin katılımıyla, söyleşiler, yeni oyunlar, performanslar, atölyeler ve okuma tiyatroları aracılığıyla hem alanında yeni tartışmaların ve fikir alışverişlerinin kapısını aralıyor hem de uluslararası tiyatro sahnelerini birbirine bağlıyor.

24 KASIM

CAN I LIVE? / YAŞAYABİLİR MİYİM?

Tasarlayan, Yazan ve Oynayan: Fehinti Balogun
Yönetmen: Daniel Bailey
Eş Yönetmen: Simon McBurney
Yapım: Londra’daki Barbican işbirliğiyle, Oxford Playhouse ve “Doc Society İklim Hikayesi Fonu” tarafından desteklenen “Complicite” yapımıdır.
Tiyatro: Théâtre Complicité
Tür: Dijital Oyun Gösterimi & Söyleşi

Yeni Metin Tiyatro Festivali 12, Simon McBurney’nin Genel Sanat Yönetmeni olduğu dünyaca ünlü tiyatro Theatre Complicite’nin iklim kriziyle ilgili oyunu Can I Live’in film gösterimiyle açılacak.  Ardından Ferdi Çetin Moderatörlüğünde filme dair sohbet edilecek.

Can I Live? Hakkında:
Can I Live? (Yaşayabilir Miyim?) genç siyahi bir İngiliz sanatçı ve aktivistin gözünden iklim krizi hakkında bir rap ve sözlü performans.

Fehinti Balogun‘un çevre aktivizmi konusundaki deneyimlerinden esinlenen Can I Live? moralleri yükselten ve enerjik bir performansla İngiliz iklim hareketinin kalbindeki temsil eksikliğine işaret ediyor. İngiliz sahne ve ekranlarının yükselen yıldızı Fehinti Balogun’un Can I Live? (Yaşayabilir Miyim?) adlı performansı, iklim krizinin acil durumu ve sosyal adaletin buluştuğu yerle ilgili yaşamsal bir araştırma niteliğinde. Rap, sözlü anlatım ve tiyatronun kullanıldığı oyun, aktivizmden dışlanmış hisseden veya nasıl dahil olacağını merak eden herkesi aksiyona çağırıyor. Bu kişisel hikayeyi, Fehinti, kendi iklim aktivizmi yolculuğunu ailesinden kişilere de yer vererek anlatıyor. Filmin yapımcılığını The Encounter; A Disappearing Number, Drive Your Plow Over the Bones of the Dead gibi eserleriyle dünyanın en saygın tiyatro topluluklarından biri olan Théâtre Complicité üstleniyor.

İngiltere’nin bir diğer dünya çapındaki tiyatrosu Bush Theatre’ın Sanat Yönetmenlerinden Daniel Bailey’nin Théâtre Complicité’nin Genel Sanat Yönetmeni Simon McBurney ile birlikte yönettiği oyun, seyirciyle bir diyalog kurarak kendine dönüş, kızgınlık ve neşe duygularını uyandırmayı hedefliyor.

Mekan: Postane Galata
Tarih: 24 Kasım Cuma
Gösterim: 20:30
Söyleşi: 21:30
Tür: Film Gösterimi & Söyleşi
Ücretsiz Etkinlik. Rezervasyon için başvuru gereklidir.

Rezervasyon Formu

25 KASIM

A TURMA/GALATAPERFORM YAZAR MİSAFİR PROGRAMI

Festivalin buluşma noktası olan Galata’nın vegan/vejeteryan kafesi Vacilando Cafe’de, Yeni Metin Festivali 10 kapsamında okuması yapılan ve Habitus kitabevinden basılan “Turizm” oyununun yazarı Tiago Correia’nın katılımıyla hem imza günü ve kitap lansmanı gerçekleşecek hem de Porto’nun A Turma Tiyatrosuile GalataPerform arasında gerçekleşen Yazar Misafir Programı kapsamında gelen oyuncu ve yazar Antonio Parra ve Tiago Correia ile bir söyleşi yapılacak.

Mekan: Vacilando Kafe
Tarih: 25 Kasım Cumartesi 13:00
Ücret: Ücretsiz, herkese açık.
Tür: Kitap İmza Etkinliği & Söyleşi

*Bu etkinlik Portekiz Camões Enstitüsü’nün değerli destekleriyle gerçekleştirilmektedir.

26 KASIM

GOOD CHANCE THEATRE’DAN AMMAR HAJ AHMAD İLE “DEVISED THEATRE” OYUNCULUK ATÖLYESİ

Londra ve New York sahnelerinde büyük başarı kaydeden Good Chance Theatre’ın “The Jungle” (Orman) adlı oyununun başrol oyuncusu Suriye kökenli İngiliz oyuncu Ammar Haj Ahmad’ın vereceği atölye “devised theatre” / tasarlanmış tiyatro konusuna giriş niteliğinde olacaktır. Tasarlanmış tiyatro – genellikle kolektif yaratım olarak adlandırılır – oyunun tiyatro ekibinin ortak, genellikle doğaçlama çalışmalarından yola çıkarak oluşturulduğu bir yöntem olarak tanımlanabilir. Atölyede bu yöntem ve pratiğe giriş niteliğinde olmasının yanı sıra atölyeye katılan oyuncular arasından seçilen oyuncular “The Jungle” oyun okumasında yer alma şansına sahip olacaklar.

Mekan: Kadir Has Üniversitesi
Tarih: 26 Kasım 10.00-19.00
Ücret: Ücretsiz Etkinlik. Başvuru için yenimetin@galataperform.com

KAYIP  SAHNELER

Proje Konsept: Yeşim Özsoy
Yazarlar: Şirin Gürbüz, Ömer Kaçar, Itır Karabulut, Özge Korkmaz, Ülkü Oktay, Şenay Tanrıvermiş
Proje Koordinatörleri: Tolga Kılık, Itır Karabulut
Rehber Oyuncu: Batur Belirdi
Seslendiren Oyuncular: Nükhet Akkaya, Sezgi Deniz, Enginay Gültekin, Vecihi Ofluoğlu, Abdül Süsler
Proje Asistanları: Gülperi Karademir, Merve Demirel
Stüdyo Kayıt Mastering: Murat Tunalı
Tür: Gezi / Sesli Oyun

AN
Yazan: Şirin Gürbüz
Seslendiren Oyuncu: Abdül Süsler

…AMA BU KIŞ ÇOK KAR YAPACAK DİYOR AJANSLAR

Yazan: Özge Korkmaz
Seslendiren Oyuncu: Nükhet Akkaya

MİYAV

Yazan: Şenay Tanrıvermiş
Seslendiren Oyuncu: Vecihi Ofluoğlu

YEDEK HAMLET

Yazan: Ülkü Oktay
Seslendiren Oyuncu: Sezgi Deniz

VENÜS

Yazan: Ömer Kaçar
Seslendiren Oyuncu: Enginay Gültekin

ANLATICI

Yazan: Itır Karabulut
Seslendiren Oyuncu: Itır Karabulut

Beyoğlu Tiyatro Mirasını hatırlama projesi. Beyoğlu’nun kayıp sahnelerine kulak vereceğimiz bir zaman yolculuğu…

Zamanında nice kumpanyalara, operalara, müziklere, aşklara, meşklere, kahkahalara, ağıtlara ev sahipliği yapmış; günümüze hiçbir izi bırakılmamış o güzel “Kayıp Sahneler”. Yeditepeli İstanbul’un eski mücevherleri. Seyircilerin kulaklıklarıyla yürüyerek katılacağı bu gezi boyunca uğranılacak mekanlar arasında Tepebaşı Dram Tiyatrosu, Elhamra Tiyatrosu, Naum Tiyatrosu, Küçük Sahne ve Venüs Tiyatrosu’nun yanı sıra birkaç sürpriz durak da yer alıyor.

Seyirciler, GalataPerform’un eski evinin önünde yani Galata Kuledibi’nde bir rehber eşliğinde yürüyüşe başlayarak, gidecekleri mekana dair anlatıcı ses aracılığıyla bilgi edinecek; her bir mekanda ise geçmişten bir karakterin sesine kulak verecekler.

Mekan: GalataPerform eski yerinin önünden başlayacak olan gezi Beyoğlu’nda devam edecek.
Tarih: 26 Kasım Pazar
Saat: 13:00 & 15:00

 

BEĞENMEYİ UNUTMAYIN

Yazan: Ülkünur Arslan
Yöneten: Can Sertaç Adalıer
Yardımcı Yönetmen: Özenç Eren Yelçi
Oyuncular: Neslihan Aker, Gülin Bakkaloğlu, Ergün Metin
Tür: Oyun Okuması

Yeni Metin Festivali 12’de yer alan ve Yeni Metin Atölyelerinde Ülkünur Arslan’ın yazdığı “Beğenmeyi Unutmayın” oyunu sosyal medya ve gerçeğin arayışı konuları çerçevesinde esprili nüktedan bir dil ve ekran kültürünü oyun içeriğine dahil eden bir şekilde ilerliyor.

“Sosyal medyadaki halimize ne kadar benziyoruz? Peki kendimize ne kadar benziyoruz?

Çok ünlü bir influencer olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Aslı, büyük bir markadan gelen reklam teklifiyle alt üst olur. Paylaşmayı ve beğenmeyi unutmayın.”

Mekan: Taksim Ara Sahne

EN UZUN GECE

Yazan: Doğukan Korkmaz
Yöneten: Tuba Sağlam
Tür: Oyun Okuması & Söyleşi

Yeni Metin Atölyelerinde yazılan ve festival seçkisinde yer alan Doğukan Korkmaz’ın oyunu masalsı bir dünyada seyircisini farklı gerçekliklere epizodik bir tarzda yolculuğa çağırıyor.

Efsun, hayatındaki her şey canına tak etmiş genç bir kadındır. Her gece güç bela uykuya daldıktan sonra hayali çocukluk arkadaşı soytarı Adero’yu yanına alıp kendi zihninde her şeyden kaçabileceği mutlu ve huzurlu bir yer aramaktadır. Yine bu gecelerden birinde uyanmaktan vazgeçer ve aradığı yeri o gece bulmayı kafasına koyar, güneş doğsa bile durmayacaktır. Efsun kararlıdır, Adero mızmızlanmaktadır, geceyse ince ince güne karışmaktadır ama bir soru herkesin içini kemirip durmaktadır: Acaba gerçekten öyle bir yer var mıdır?

“Belirsizlik kadar korkunç değildir hiçbir şey! Bilinmez bir okyanusta savrulur durursun!

Çırpınmayı bir bırakırsan… Sakın bırakma boğulursun! İşte böyle böyle yorulursun! Belirsizlik kadar korkunç değildir hiçbir şey! Hiçbir ninni bastıramaz belirsizliğin sesini!

Vallahi uykularında döner durursun!”

Mekan: Tatavla Sahne
Tarih: 27 Kasım Pazartesi

OFF ROAD

Yazan: Mehmet Salih Sezgin
Yöneten: Elif Temuçin
Oyuncular: Firuze Engin, Erkan Uyanıksoy, İbrahim Can Sayan
Tür: Oyun Okuması & Söyleşi

Yeni Metin Atölyelerinde yazılan ve festival seçkisinde yer alan Mehmet Salih’in yazdığı Off Road adlı oyun, görsel ve yapısal olarak yol ve yolculuk hissi ve kavramını oyunun metnine ince bir şekilde işleyen bir tarza sahip.

“Marla’nın klinikten çıkması için bir yakının belgeleri imzalaması gerekince erkek kardeşi Kazmir gelir. Marla ve Kazmir, iki kardeş, birbirlerini tanımıyorlar. Bir gece, bir orman ve yolculuk. Kazmir ne kadar fazla geyik vurursa o kadar çok boynuzu olacak. Ama Marla, Aslı, ve 1. kişi, Kazmir’e Ferhat’a ağabeyine, 2. kişiye güvenmiyor. Nasıl güvenebilir ki bak, birbirine girmiş her şey.

Dünya olaylarla doludur.

Eksik anlar birikir.

Aslı kalır.

Soyut ressam mıdır,

Maleviç Kazmir?

Mekan: BeReZe
Tarih: 27 Kasım Pazartesi 18:30

HEPİMİZ SUSTUĞUMUZ YERDEN YARALIYIZ

Yazan:  Deniz Bulut
Yöneten: Tuğçe Tanış
Oyuncular:  Dilek Uluer, Can Yılmaz, Güneş Sayın
Tür: Oyun Okuması & Söyleşi

Yeni Metin Atölyelerinde Deniz Sevilay Bulut’un yazdığı ve bu seneki seçkide yer alan oyun, cinsel kimlikler, sırlar ve gerçeklerin açığa çıkarken zorlandığı noktalara işaret ediyor.

“Toplum baskısından hayatlarını özgürce yaşayamayan bireyler, aynı baskıyı aile içinde birbirlerine nasıl yansıtırlar? Kırgınlıkla, küslükle, susarak geçen bir ömür. Bir akşam yemeğinde hiç konuşulmayanlar konuşulacak. Sustukça yaralandığımız ne varsa ortaya dökülecek. Zihninin oyunlarına rağmen hiçbir gerçeği unutmayan bir anne, ruhunun gerçeğinden hiç vazgeçmeyen bir çocuk ve iki gerçeğin ortasında kalan aşık bir kadın.

Bu gece bizim gecemiz olsun anne! Hiç olmadığı kadar güzel, hiç olmadığı kadar huzurlu. Senin zihninin gerçeğiyle, benim ruhumun gerçeğinin buluştuğu bir gece. Sen, ben ve ruhumun sevdiği kadın.

Annem…  Beni görmezden geldiği her an canımı acıtan. Hem beni bu dünyaya getiren, hem de bana intiharlar toplayan kadın. Beni annem kadar kimse yaralayamadı…”

Mekan:  Asmalı Sahne
Tarih: 27 Kasım Pazartesi 21.00

28 KASIM

FAIRFLY (Yazar Katılımıyla Gala Gösterimi)

Yazan: Joan Yago & La Calorica
Çevirmen: S. Seniz Coşkun Adıgüzel
Yönetmen: Mark Levitas
Oyuncular: Atakan Akarsu, Begüm Akkaya, Tuğçe Altuğ, Barış Gönenen
Işık Tasarımı: Ayşe Sedef Ayter
Ses ve Müzik Tasarımı: Bucan Ekin Şimşek
Kostüm Tasarımı: Merve Ertan
Ses Operatörü: Duygu Dikmeer
Teknik Koordinasyon: Umut Rışvanlı
Fotoğraf: Volkan Erkan
Tür: Oyun

Hızlı tüketim ürünleri sektöründe çalışan ve işsiz kalmak üzere olan dört beyaz yakalının “başarı” hikayesine hazır mısınız? Günümüz iş dünyasındaki acımasız rekabete, startuplar ve girişimcilik kültürüne ironik bir bakış açısı getiren Fairfly, çok para kazanma tutkusu, başarı saplantısı ve neoliberal söylemleri sorgulayan bir kara komedi olarak karşımıza çıkıyor.

Ekim 2022 tarihinden beri GalataPerform bünyesinde sahne alan “Fairfly” oyunu Yeni Metin Tiyatro Festivali 12 kapsamında oyunun yazarı Joan Yago katılımıyla Atlas 1948 Sahnesi’nde yer alacak. Oyun sonrası Joan Yago, “Fairfly” oyun kitabını imzalamak için gala seyircileriyle buluşuyor olacak.

Mekan: Atlas 1948 Sahnesi
Tarih: 28 Kasım Salı 20:30

29 KASIM

THE JUNGLE / ORMAN

Yazan: Joe Murphy & Joe Robertson
Çevirmen: Ferdi Çetin
Yöneten: Ammar Haj Ahmad
Proje Danışmanı: Burak Safa Çalış
Tür: Oyun Okuması & Söyleşi

“The Jungle”, Good Chance Tiyatrosunun kurucuları Joe ve Joe’nun deneyimlerinden doğmuş dünya çapında ses getiren bir oyun. Ayrıca oyunda yer alan Amal karakteri de “The Walk” (Yürüyüş) adı altında sınırlar ötesi bir projeye ilham vermiş ve Good Chance Tiyatrosunun oyunundan yola çıkarak geliştirilmiş bir proje olmuştur.

Good Chance’in Genel Sanat Yönetmenleri olan ikili, Calais‘de göçmenlere yönelik bir dome çadırda gönüllü çalıştıkları sırada birçok kişiyle tanıştılar ve kurdukları orijinal Good Chance Dome çadırından 7 ay boyunca gelip geçen binlerce insanla atölye ve performanslar yaptılar. Daha sonra bundan yola çıkarak yazdıkları oyun The Jungle, İngiltere ve ABD’de gişe rekorları kırdı. 2017’den bu yana 150.000’den fazla izleyiciyle konu başlığında etkileşim ve iletişim başlatmış oldu ve bir arada yaşamın imkanlarını destekleyen kuruluşlar için 220.000 £’dan fazla bağış topladı.

The Jungle Projesi önce Ammar Haj Ahmad’ın Kadir Has Üniversitesinde “devised theatre” (tasarlanmış tiyatro) üzerine vereceği bir atölye ile başlayacak. Atölye çalışmalarına Kadir Has Üniversitesi Tiyatrosu öğrencileri ile göçmen ve Türk kökenli profesyonel oyuncuların da aralarında bulunduğu 20’nin üzerinde sanatçı katılacak. İstanbul’daki hem Türk hem de göçmen topluluklara ulaşmaya önem verilen atölye erişilebilir ve ücretsiz olacak.

Oyunun okuma olarak Yeni Metin Tiyatro Festivali’nde yer almasının yanı sıra yaratıcıları da İstanbul’a geliyor. Hem Good Chance hem de GalataPerform, bu fırsatı İstanbul’daki Türk ve göçmen topluluklar arasında, sahnede ve sahne dışında, ayrıca Türkiye ve İngiltere’deki sanatçılar ve izleyiciler arasında da köprüler kurmak için kullanmayı amaçlıyor. Atölye sonrasında oyun okuması için seçilen oyuncularla birlikte provalar başlayacak ve “The Jungle” oyun okuması DasDas Açık Sahnede seyirciyle buluşacak.

“The Jungle”ın yazarlarından ve Good Chance’in sanat direktörlerinden biri olan Joe Robertson ile tiyatronun yönetici direktörü Naomi Webb’in oyun okumasından sonra okumanın yönetmeni ve 500’ün üzerinde gösterim yapan oyunun başrol oyuncusu Ammar Haj Ahmad ile bir seyirci söyleşisi ve soru-cevap için katılımı olacak. Oyun Okuması ayrıca dijital olarak izlenebilecek.

Mekan: Dasdas
Tarih: 29 Kasım Çarşamba 20:00

*The Jungle Projesi British Council’ın Yaratıcı İş Birlikleri Hibe Programı kapsamında desteklenmektedir.

1 ARALIK

NORDİK FOKUS – ATÖLYELER

Katılımcılar: Kristofer Blindheim, Malin Axelsson, Tue Biering, Marie Bjorn
Tür: Atölye

Festival kapsamında Norveç, İsveç ve Danimarka’dan gelen uluslararası yazar ve yönetmen konuklarla buluşuyoruz. Norveç’ten Kristofer Blindheim, İsveç’ten Malin Axelsson, Danimarka’dan Tue Biering ve Marie Bjorn Türkiye’ye geliyorlar.

Tue Biering 25 senedir çeşitli oyunlar yönetmiş, Fix + Foxy adlı tiyatroyu kurarak sanatçılar yerine “gerçek insanlar”la çalışmasıyla adından söz ettirmiş ve pek çok ödül sahibi olmuştur. Kristofer Blindheim’ın eserleri 12 dile çevrilmiş olup pek çok ödül kazanmıştır, senarist Marie Bjorn önemli ödüllere aday gösterilmiş ve oyun yazarı Malin Axelsson Riksteatern Gençlik Tiyatrosunda Sanat Yönetmenliği yapmaktadır.

Yazarların atölyeleri kendi yazım pratiklerinden ve tiyatro anlayışlarından bahsettikleri bir düzlemde ilerleyecek.

Mekan: Hope Alkazar
Tarih: 1 Aralık Cuma
Saat: Toplam 4 Atölye gerçekleşecek; 11:00 – 11:30 / 12:00 – 13:30 / 14:00 – 15:30 / 16:00 – 17:30
Ücret: Ücretsiz Etkinlik.

Kayıt için başvuru formu

GERİ DÖNÜŞÜ YOK

Yazan: Sena Işıldar
Yönetmen: Saim Güveloğlu
Oyuncular: İlker Sami Kılıç, Tansu Biçer, Tülin Özen
Tür: Oyun Okuması

Yeni Metin Festivali 11’de de yer alan ve Senenin Oyunu ödülünü alan Sena Işıldar, bu seneki festival dahilinde seçkiye alınan metninde, distopik bir dünyada geri dönüşüm ve varoluş hikayelerini işliyor.

Mucizevi geri dönüşüm dünyasına hoş geldiniz!

Bu oyun, siz yukarı bakarken; size dünya ve onun altının hikayesini anlatacak.

Bu oyun; iyi ve kötü kararın ve hür iradenin sonucunda kısmete neyin düştüğünü anlatacak.

Bu oyun; gerçek ama fantastik derecede inanılmaz.

Mekan: Bahçe Galata

HER ŞEY YOLUNDA

YazanGülperi Karademir
Yöneten: İsmail Sağır
Oyuncular: Ceyda Akel, Çağdaş Tekin, Meriç Rakalar, Murat Kapu
Tür: Oyun Okuması

Yeni Metin Atölyelerinde yazılan ve bu seneki festival seçkisine dahil olan Gülperi Karademir’in oyunu, hassas bir taciz hikayesinin karanlık sularında gerçeği arıyor.

“Oyun bir adam ve genç kızın yaşadığı birliktelik sonrasındaki sürece işaret eder. Genç kız olaydan sonra verdiği ifadeler ve bıraktığı mektupla yaşadığı şeyleri anlatmış ve çekilmiştir kabuğuna. Kaybettikleri “neden” ve “niye” geldiğini bilmediği bu yerde artık yoktur, bu yokluğun yerini adamın soruları ve sürekli tekrar eden “yapmadımları” almıştır.

Belki de söz konusu bir yetişkin ile genç bir kızın ilişkisi olduğunda basit yaklaşımlardan ve olayın bir an önce aydınlatılmasından, toplumda gereğinin yapıldı imajı verilmesinden ziyade daha da derine inip düşünmemiz gerekir.”

Mekan: Kumbaracı50

2 ARALIK

Metin Performansları (Girift & Untitled Event)

1. Performans

Tür: Performans

Girift.

Yaşamın karmaşıklığı içinde, zamanın lineer akışı, insan bedeninde sabit bir referans noktası oluşturur. Beden, bu zamanın hem ritmik hem de duraksız döngülerinin içinde yaşar. Bağlantısı kopmuş, akışın parçalandığı bir durumda beden patolojik bir biçimde işlemeye devam eder. Bu bozulan veya işlemeyen beden, lineer zaman içinde kendi kopuk karmaşık döngüsüne sıkışır.

​​Koreografi ve Performans: Seçil Demircan
Dramaturji: Melike Saba Akım
Metin: Ferdi Çetin
Müzik: Özgür Salıcı, Didem Coşkunseven, Onur Nevşehir
Kostüm: Hamza Zeyrek
Kinetik Heykel: Oğuz Gülen

 

2. Performans

Untitled Event

Tür: Performans

Ozan Ömer Akgül’ün Balat Monologlar Müzesi festival etkinliği için kaleme aldığı ve Monologlar Müzesi projesinin yaratıcısı yazar, yönetmen Ahmet Sami Özbudak’ın yönettiği oyun, atölyesine eser üretmek için kapanan birçok sorunun peşindeki bir sanatçının yaratamadığı eserinin hikâyesini konu alıyor.

Yazan: Ozan Ömer Akgül
Yöneten: Ahmet Sami Özbudak
Oyuncu: Barış Gönenen
Mekan: BauPera
Tarih: 2 Aralık Cumartesi
Saat: 14.00 (Girift) 15.00 (Untitled Event)

NORDİK FOKUS  – PANEL

Katılımcılar: Kristofer Blindheim, Malin Axelsson, Tue Biering,  Marie Bjorn
Moderatörler: Yeşim Özsoy & Ferdi Çetin
Tür: Panel

Yeni Gerçeklikler perspektifinde yazarlarla gelişecek panelde İskandinav ülkelerinden gelen yazarların oyunlarıyla bağlantılı olarak ekoloji, politika, post truth ve sosyal gerçeklikler üzerine konuşulacak.

Mekan: Bahçeşehir Üniversitesi Pera – BauPera
Tarih: 2 Aralık Cumartesi 16:00
Ücret: Ücretsiz Etkinlik. Kayıt için başvuru formunu doldurun.

YANGIN YERİ (Senenin Oyunu)

Yazan: Serkan Nejdet Sadıkoğlu
Yöneten: Ayşe Draz
Oyuncular: Adil Ömer Çetindağ, Arda Yeşillikçi, Elif Ongan Tekçe, Sedat Kalkavan
Görsel Tasarım: Rıza Efe Reis
Yönetmen Yardımcısı: Umut Rışvanlı
Tür: Oyun Okuması

2006 senesinden beri devam eden Yeni Metin Yeni Tiyatro Projesinin festival ayağı olarak 2012’den beri GalataPerform’un hayata geçirdiği ve Türkiye’nin oyun yazarlığı odaklı tek tiyatro festivali olarak yolculuğunu sürdüren Yeni Metin Tiyatro Festivali 12 kapsamında her sene Yeni Metin Atölyelerinde yazılan bir oyun metnine Senenin Oyunu ödülü veriliyor. Bu sene Free Stage desteğiyle Aksanat’ta sahnelenecek olan oyunun ödül takdimi de oyun okumasından sonra gerçekleşecek.

Oyun Hakkında
Distopyanın ortasında bir Aile…

Kendinden geçmiş, kendinde değil ya da uzun süredir içinde bulundukları gerçeklik onları bu hale dönüştürmüș belki de… Yaşıyorlar mı? Yaşam nedir? Yaşadığımızı nerden anlarız? Yaşamak mücadele etmek midir? Hem evet hem hayır. Distopyanın ortasında mücadele mi ederdin yoksa bekler miydin? Kaçar mıydın? Zaman? Neden hep sevdiğimizi kaybettiğimizde “keşke onunla daha fazla vakit geçirseydim” diye düşünürüz? Gerçeği görmezden gelip yıllar içinde varlığını silmek mümkün mü? Neden?

Mekan: Aksanat Sahne
Tarih: 2 Aralık Cumartesi 19.00
Ücretsiz Etkinlik.

3 ARALIK

NORDİK FOKUS / OYUN OKUMALARI

Nordik Fokus projesi kapsamında Türkiye’ye gelen İskandinav yazarlarının oyunları Türkçe’ye çevriliyor ve Türkiye’den yönetmenlerle buluşturuyor. Konuk olarak gelen yazarların seçilen oyunları her bir yönetmen ile eşleşecek ve seçilen oyuncularla birlikte oyun okuması yapılacak.  Oyun okumaları sonrasında da oyun yazarlarının ve  yönetmenlerin katılımıyla söyleşiler gerçekleştirilecek.

 

ROCKY! KAYBEDENİN DÖNÜŞÜ

Yazan: Tue Biering
Çevirmen: Ferdi Çetin
Yöneten: Noyan Ayturan
Yardımcı Yönetmen: Emre Dökücü
Oyuncular: Bala Atabek
Tür: Oyun Okuması & Söyleşi

Oyun Hakkında
ROCKY! kuyrukta önüne geçilmesinden bıkmış bir kaybedenin zafer dolu hikayesidir. Tüm zorluklara rağmen kendi aşağılık kompleksini ve geçmişini aşarak yükselir. Küçük adamın mücadeleyle yükselişini, önyargılara meydan okuyuşunu ve adaletsiz bir sisteme karşı duruşunu ele alan  oyun, izleyicileri derin düşüncelere sevk ediyor.

Ancak ROCKY! sadece bu bireysel mücadele ile sınırlı kalmaz Aynı zamanda toplumun ve değerlerimizin temellerine dair derin sorular sorar. Sistem karşıtı bir devrimin eşiğinde olan Rocky’lerin sayısının artmasıyla, sol kanadın korkuları ve endişeleri de gün yüzüne çıkıyor. Bu dramatik ve sürükleyici oyun, hem bireysel güçlü karakterleri hem de toplumsal dinamikleri ustalıkla işliyor.

Gelin, ROCKY! ile insanın içsel mücadelesine tanık olun ve toplumsal dinamiklerin derinliklerine yolculuk yapın.

Yazar Hakkında – Tue Biering
Tue Biering son 25 senede, yeni dramatik eserler, klasikler, operalar, interaktif performanslarla birlikte çok çeşitli proje başlattı ve yönetti. Sonuncusu “Crown Prince Couple’s Cultural Award” olmak üzere birçok ödül kazandı. Biering, dünyaya dair kavramlarımızı ele alıyor ve bizi çevreleyen, bildiğimizi sandığımız hikayelerin farklı yönlerini gösteriyor. Tiyatrosu Fix+Foxy adı altında, sanatçılar yerine “gerçek” insanları sahneleyerek klasikleri ve popüler kültür metinlerini hipergerçek performanslara dönüştürüyor. G. David Lynch’in “İkiz Tepeler” filmini tekrar ele aldığı prodüksiyonunda, küçük bir köyün sakinleri izleyiciyi Danimarka’nın eteklerinde kendi dünyalarına doğru bir yolculuğa çıkarıyor. Biering, izleyicinin tiyatro hakkındaki alışılagelmiş fikirlerine meydan okuyor, onları kışkırtıyor ve etkileşime, tutum belirlemeye davet ediyor.

Yönetmen Hakkında – Noyan Ayturan
Fizik lisansının ardından Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji bölümünde yüksek lisans yaptı. Theatre de l’Ange Fou – London International School of Corporeal Mime’da mim, Studio Oyuncuları’nda oyunculuk eğitimi aldı. İstanbul Üni. Dev. Kons. Pantomim Sanat Dalı’nın ilk mezunları arasında yer aldı ve aynı kurumda öğretim görevlisi olarak çalışmaya devam etti. İstanbul, Haliç, Yeditepe, Yeni Yüzyıl, Beykent ve Bilgi üniversitelerinin sahne sanatları bölümlerinde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Hausbühne isimli online video platformunda tiyatro üzerine içerikler üretmekte ve İstanbul Üniversitesi Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji bölümünde, dijital çağda gösteri kavramı üzerine yazmakta olduğu tezle doktora eğitimine devam etmekte.

Mekan: Dasdas Açık Sahne
Tarih: 3 Aralık Pazar
Saat: 13:30
Ücretsiz Etkinlik.

*Bu etkinlik, Danimarka Büyükelçiliği, Danimarka Konsolosluğu, Danimarka Kültür Enstitüsü, Danimarka Dışişleri Bakanlığı, Danimarka Kültür Bakanlığı tarafından desteklenmektedir. 

MESAFE

Yazan: Kristofer Grønskag
Çevirmen: Ferdi Çetin
Yöneten: Yelda Baskın
Oyuncular: Bedir Bedir, Defne Şener Günay, Doğuş Can Uzun
Tür: Oyun Okuması & Söyleşi

Oyun Hakkında
Avrupa’nın herhangi bir yerinde bir dondurma kamyonu alışveriş caddesinde giderek hızlanıyor. Etrafta dolaşanlar var ve kamyon hızla onların üzerine doğru ilerliyor.

Mesafe, sarsıcı ve travmatik bir olayın etrafında insan yaşamlarına, var oluşa, ilişkilere ve insanın anlam arayışına odaklanıyor. Şehri yukarıdan gören bir otel odasında bir çift, taksiyle partiden dönen bir kadın, dünyanın en uç noktasında karşılaşan bir arkeolog ve bir bilim insanı ve bir kaldırım kenarında kazağının arkasına kan bulamış tek başına oturup sevgilisinden telefon bekleyen bir kadın…

Üç el ateş ediliyor ve o dondurma kamyonunun şoför koltuğunda oturan kişi koşmaya başlıyor.

Yazar Hakkında – Kristofer Grønskag
1984 doğumlu Norveçli oyun yazarı Kristofer Grønskag’ın eserleri on iki dile çevrilmiş ve hem Norveç’te hem de uluslararası alanda sıklıkla sahnelenmiştir. Çalışmaları, prestijli Jugendtheaterpreis Baden-Württemberg’i kazanmak, Deutscher Kindertheaterpreis ve Deutscher Jugendtheaterpreis için uzun listeye girmek ve Ibsen Ödülüne iki kere aday gösterilmek da dahil olmak üzere çeşitli adaylıklar ve ödüller kazanmıştır. Birçok tiyatroda dramaturg, çevirmen ve sanat danışmanı olarak görev almıştır. Ayrıca çeşitli üniversitelerde öğretim görevlisi olarak çalıştı. En çok sahnelenen oyunları arasında Satellites in the Night-Sky, Counting to Zero, Kinder K, The Beloved ve Distance yer almaktadır.

Yönetmen Hakkında – Yelda Baskın
2002 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü’nden mezun oldu. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sinema Bölümünde yüksek lisansını tamamladı. 2001-2004 yılları arasında, Stüdyo Drama Tiyatro Topluluğunda “Kaos”, “Hizmetçiler”, “Sonra”, “Terk” adlı oyunlarda oynadı. 2003 yılında Bakırköy Belediye Tiyatrolarında oyuncu olarak çalışmaya başladı. 2010-2011 tiyatro sezonunda Bakırköy Belediye Tiyatrolarında, bir ilk olan oyun yazma atölyesi sürecinde ortaya çıkan “Medeni Hali: Kadın” adlı oyunu yönetti. “Medeni Hali Kadın’’ adlı oyunla 2011 Tiyatro Tiyatro Dergisi Ödüllerinde yılın yönetmeni dalında aday oldu. 2014-2015 tiyatro sezonunda ‘’Hizmetçiler’’ adlı oyundaki rolüyle Ekin Yazın Dostları Tiyatro Ödülleri tarafından en iyi kadın oyuncu ödülüne layık görüldü. 2006 yılında bir araya gelen “Oyun Deposu” tiyatro kolektifinin kurucuları arasında yer aldı. Oyun Deposu’nun “Çirkin İnsan Yavrusu” (2007) ve “Aptal, Sıradan ve Suçlu” (2010) oyunlarında yazar-oyuncu olarak çalıştı, yurt dışında festivallere katıldı. Ayrıca oyuncusu ve yazarlarından olduğu “Çirkin İnsan Yavrusu” oyunu “Theaterheute 2010“ haziran sayısında Almanca basıldı. Son oyunlarından İstanbul Şehir Tiyatroları müzikal oyunu “Fosforlu Cevriye” Afife Tiyatro Ödüllerinde pek çok ödüle layık görüldü.

Mekan: Dasdas Açık Sahne
Tarih: 3 Aralık Pazar
Saat: 16:00
Ücretsiz Etkinlik.

*Bu etkinlik, Norveç Büyükelçiliği tarafından desteklenmektedir. 

KIYAMET

Yazan: Marie Bjorn
Çevirmen: Ferdi Çetin
Yöneten: Okan Urun
Oyuncular: Okan Urun, Nergis Öztürk
Tür: Oyun Okuması & Söyleşi

Oyun Hakkında
Kıyamet, dünyanın sonu hakkında bir oyundur. Gelecekten anlatılır ve bir zamanlar Kıyamet adlı bir oyuna tanıklık eden seyircilerin hikayesini anlatıldığı biçimde yazılmıştır.

Kıyamet, umutsuzca bir çocuk isteyen, ancak gösteriler, korku ve ayaklanmalar nedeniyle evlerinden kaçmak zorunda kalan dünyadaki son aşıklar hakkında bir hikayedir.

Kıyamet, şiirsel ve ritmik bir dille yedi bölüm halinde yazılmıştır. Biçimi, dünyanın nasıl sona ereceğine dair kıyametçi dini hikayelerden esinlenmiştir. Tematik olarak kaybetme korkusu etrafında döner;

Bir sevgili, bir arkadaş, bir çocuk, gezegenimiz ya da bir olgu olarak umut.

Yazar Hakkında – Marie Bjorn
Hem tiyatro, hem film hem de düz yazı yazmaya meraklı Marie Bjørn, 2019’da Danimarka Ulusal Sahne Sanatları Fakültesinden oyun yazarı olarak, 2022’de ise Kopenhag’daki alternatif film okulu Super 16’dan senarist olarak mezun oldu.

Bjørn, ilk oyunu Apocalypse ile 2020 yılında Reumert Yılın Oyun Yazarı ve Özel Mansiyon ödüllerine aday gösterildi.

Bjørns’ün “Du vil møde en anden” adlı eseri 2022 yılında Reumert Yılın Özel Mansiyonu ödülünü kazandı.”

Yönetmen Hakkında – Okan Urun
İstanbul doğumlu Okan Urun, altı yıl yaşadığı Paris’te Sorbonne Nouvelle Üniversitesi Tiyatro bölümünün lisans ve yüksek lisans programlarını tamamladı. Aynı dönemde yine Paris’teki Hector Berlioz Konservatuarı’nın oyunculuk bölümünden mezun oldu. Türkiye’ye döndükten sonra farklı üniversitelerin sahne sanatları bölümlerinde dersler verdi.

2006’dan beri Melis Tezkan’la birlikte oluşturdukları sanatçı ikilisi “biriken” ile video, performans çalışmalarına ve birçok tiyatro oyununa yönetmen, yazar ve oyuncu olarak imza attı. İkili, sahneledikleri oyunlar ile ABD ve Avrupa’nın önemli sanat kurumu ve festivallerinde yer alıyor.

Tiyatro çalışmalarının yanı sıra dizi ve film projelerinde de yer alan Urun’a Galata Perform’un İz (2013) oyunundaki performansı ile Sadri Alışık, Ekin Yazın Dostları ve Yeni Tiyatro Dergisi ödülleri, Filiz Kuka’nın Yüzleşme (2023) filmindeki performansı ile Altın Koza ödülü verildi.

Mekan: Dasdas Açık Sahne
Tarih: 3 Aralık Pazar
Saat: 18:30
Ücretsiz etkinlik.

*Bu etkinlik, Danimarka Büyükelçiliği, Danimarka Konsolosluğu, Danimarka Kültür Enstitüsü, Danimarka Dışişleri Bakanlığı, Danimarka Kültür Bakanlığı tarafından desteklenmektedir. 

MÜDÜR

Yazan: Malin Axelsson
Çevirmen: Ali Arda
Yöneten: Mert Öner
Oyuncular: Şirin Kılavuz Uşun, Aybar Taştekin, Gizem Güçlü, Hazal Uprak, Umur Berk Seven
Tür: Oyun Okuması

Oyun Hakkında
Müdür, en derin arzularımız hakkında absürd, komik ve karanlık bir ofis draması. Çağdaş yaşamın yönetim diliyle sürrealist bir tasviri. Bedenler ve kostümler hakkında, hükmetmek ve hükmedilmek hakkında. Ve pornografik postalar, berbat powerpoint sunumları ve cehennemden gelen personel toplantıları hakkında…

Yeni atanan orta düzey yönetici Jenny, yıkıcı bir şeylerin özlemini çekmektedir ve büyük şirkette yüksek vizyonlarını hayata geçirmek istemektedir. Ancak çok geçmeden katı yönetim hiyerarşisinde neredeyse anlaşılmaz güç oyunlarının içine çekilir. Kanlı bir mafya gibi, yöneticiler öğle yemeği restoranı ve toplantı odaları arasında mekik dokurken şirketin karanlık derinliklerinden, çalışmak zorunda olduğu şablonlara ve sistemlere uymayan duygular, et ve çekişmeler fışkırır. Yetenekli orta düzey yönetici Jenny’nin fark etmediği şey ise kirli ve pis bir şekilde kendi çöküşüne kendisinin neden olacağıdır.

Yazar Hakkında – Malin Axelsson
Oyun yazarı, yazar ve yönetmen Malin Axelsson, 1975 Stockholm doğumludur.  İsveç Üniversitesi, Film, Radyo, Televizyon ve Tiyatro bölümünden 2002 yılında mezun olan yazarın oyunları Almanca, Fransızca, İtalyanca, Romence ve Norveççe dillerine çevrilmiştir. 2021 yılından beri Riksteatern Gençlik Tiyatrosu’nda Sanat Yönetmeni olarak çalışmaktadır. Ayrıca 2015-2019 yılları arasında İsveç Radyo Tiyatrosu’nda görev almıştır.

Yönetmen Hakkında – Mert Önder
20 Temmuz 1983’te İstanbul’da doğan Mert Öner, 2006 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü Oyunculuk Ana Sanat Dalından mezun olmuştur. Yüksek lisans eğitimini 2012’de Bahçeşehir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kültür Politikası ve Sanat Yönetimi bölümünde tamamlamıştır. Pek çok dizide oyuncu olarak yer almıştır. Tiyatro kariyerine ise oyuncu ve yönetmen olarak devam etmektedir. Rol aldığı bazı tiyatro oyunları; Pragma, Dövüş Gecesi, İyi Şeyler Olacak Diye Düşün, Prudencia Hart ve Bir Tuhaf Dibe Vurma Öyküsü. Yönetmen olarak çalıştığı oyunlar ise; Sesin Resmi, Çıkışa Gel, Limon Limon Limon Limon Limon Limon, Kul, Kenardakiler ve Burada. Bugün…

Mekan: Dasdas Açık Sahne
Tarih: 3 Aralık Pazar
Saat: 20:30
Ücretsiz Etkinlik.

*Bu etkinlik, İsveç Başkonsolosluğu ve İsveç Sanat Konseyi tarafından desteklenmektedir. 

Yeni Metin Tiyatro Festivali 12 Ekibi

Festival Direktörü: Yeşim Özsoy
Atölye ve Proje Direktörü: Ferdi Çetin
Festival Koordinatörü: Simla Güran
Uluslararası İlişkiler Koordinasyon: Itır Karabulut, Emre Denizoğlu
Yapım ve Koordinasyon Asistanı: Furkan Güder
GalataPerform Teknik Danışman: Ayşe Sedef Ayter
İçerik Editörü: Ozan Ömer Akgül
Festival Teknik Koordinatörü: Umut Rışvanlı
Festival Yapım ve Koordinasyon Asistanları: Gülperi Karademir, Asya Kervan, Doğukan Korkmaz
Festival Gönüllü Ekibi: Esra Kara, Ümit Deniz, Zuhal Sancak, Ferhan Gülşah Varlıoğlu, Emre Dökücü, İlke Şen, Merve Demirel, Sena Işıldar, Deniz Sevilay Bulut, Safa Merve Sönmez, Buket Atalan, Ülkünur Arslan, Burçin Behram
Festival Afiş ve Grafik Tasarım: Lokal Ajans, Burçak Beşlioğlu ve Gözde Özeker Türk
Sosyal Medya Görsel Tasarımı ve İletişimi : LocalMakers
Basın İletişimi: LocalMakers
Web sitesi: Özlem Çimen
Arşiv Çalışması: Batur Belirdi
Muhasebe: Taylan Yıldırım

oiktoz; bolca kültür çokça sanat mottosuyla yola çıkan bir kültür sanat girişimidir. Bir websitesi, bir sanat kulübü, bir dergisi, bir bülteni ve içerisinde şimdiden birçok oiktozlu barındıran yaşayan ve gelişen bir topluluktur. Kültür ve sanatla ilgilenmekten mutluluk duyan ve bu mutluluğun devam etmesi için de bu alanda üreten insanların hikayelerini anlatan bir oluşumdur.