İstanbul’da Ziyaret Edebileceğiniz Yazar Müzeleri

Kitaplarını zevkle okuduğunuz yazarlar ile ilgili daha fazla bilgi almak, kitapları yazdıkları daktiloları görmek, aile fotoğraflarına bakmak, yaşadığı evdeki anılarına şahit olmak ister misiniz?

İsteyenler için çok güzel bir liste oluşturduk. Hadi gelin bakalım…

Orhan Kemal Müzesi

Yazar Orhan Kemal’in anısını yaşatmak adına İstanbul Beyoğlu’nda, kurulmuş bir müzedir.

Müzede yazara ait pek çok eşyaya rastlamak mümkün. Aile fotoğrafları, özel mektuplar, kitaplarının orijinal ilk baskıları, yazar hakkında yazılan tezler ve makaleler, daktilosu, öldüğünde yüzünden alınan maske, pek çok özel eşyası, yetmiş kadar fotoğrafı sergilenmekte.

Üç katlı bir binadaki müze Orhan Kemal Kültür Sanat Merkezi tarafından 2000 yılında kurulmuştur.

Adres: Akarsu Cad. No:30 Cihangir (Firüzağa Cami karşı yolu)

Sait Faik Abasıyanık Müzesi

Yazar Sait Faik Abasıyanık müzesi ilk olarak 22 Ağustos 1959 yılında İstanbul Burgazada’da açıldı.

Müzede mektupları, fotoğrafları, kartpostalları, lise diploması, nüfus cüzdanı, yaşamına tanıklık etmiş pek çok eşyayı görebilirsiniz.

Müzenin sorumluluğu 1964 yılından itibaren Darüşşafaka Cemiyeti’ne geçti.

Yazarın vasiyeti doğrultusunda ücretsiz olarak ziyaret edilebilen müzede yazarın yazınsal dünyasının izlerini takip etmek mümkün.

Adres: Çayır Sok. No:15 Burgazada

Aşiyan Müzesi

Aşiyan Müzesi, şair Tevfik Fikret’in 1906-1915 arasında yaşadığı evde kurulmuştur. Müze, 1945 yılından bu yana hizmet vermektedir.

Müzede Tevfik Fikret ve ailesine ait eşyaların yanı sıra Tanzimat Edebiyatı ve Edebiyat – Cedide döneminin önemli sanatçılarına ait eşyalar da sergilenmekte.

Tevfik Fikret ve ailesine ait eşya ile Tanzimat Edebiyatı ve özellikle Edebiyat-ı Cedide döneminin önemli sanatçılarının eşyası sergilenmektedir.

Ağustos 1945’te Edebiyat-ı Cedide Müzesi adıyla ziyarete açılan bu müzeye 1961 yılında şair Tevfik Fikret’in Eyüp’teki aile mezarlığında bulunan mezarının taşınmasıyla müzenin adı Aşiyan Müzesi olarak değiştirilmiştir.

Müze, Salon Bölümü, Edebiyat–ı Cedide Bölümü, Abdülhak Hamit Tarhan bölümü, Çalışma Odası, Yatak Odası, Yemek Odası, Şair Nigar Bölümü, Mutfak – Çamaşırhane, Bahçe kısımlarından oluşmaktadır.

Adres: Bebek’te, Aşiyan Yokuşu üzerinde.

Ahmet Hamdi Tanpınar Müzesi

Müze, Gülhane Parkı’ndaki Alay Köşkü’nde yer alıyor.

Müzede sadece Tanpınar’a değil Yahya Kemal, Necip Fazıl, Nedim, Orhan Pamuk ve Nazım Hikmet ile ilgili bölümler, salonlar ve özel eşyalar da yer alıyor.

Müze olmasının yanı sıra kütüphane olarak da kullanılan binada 9000’e yakın kitap bulunmakta. Ziyaret saatleri içerisinde kütüphanedeki masaları ve internet bağlantısını da kullanabilirsiniz.

Adres: Gülhane Parkı, Alay Köşkü.

Yahya Kemal Müzesi

Şiirlerinde musiki ve söz sanatları hakim olan Yahya Kemal Beyatlı‘nın müzesi, Beyazıt‘ta bulunuyor. Yahya Kemal Enstitüsü’nün açtığı müzede şaire ait özel eşyaları, yazım araçları, el yazısı notları, kitapları, kıyafetleri, hatıra resimleri görebilirsiniz.

Müze, aynı zamanda Yahya Kemal Enstitüsü’nü de içerir. Enstitüde yazar ile ilgili çalışmalar yapılmaktadır.

Adres: Yeni Çeriler Cad. No: 43 Beyazıt

Kemal Tahir Müze Evi

Kemal Tahir’in son 10 yılını geçirdiği ve vefat ettiği apartman dairesi yazarın eşi Semiha Tahir tarafından kurulan vakıf vasıtasıyla müze haline getirilmiştir. Ev Kadıköy, Şaşkınbakkal’dadır.

Müze içerisinde 9 bin kitap ve el yazmasının yer aldığı son derece büyük bir kütüphane bulunmaktadır. Yazara ait kişisel eşyaların da bulunduğu evde fotoğraflar ve özel eşyalarını görebilirsiniz.

Müze girişi ücretsizdir.

Adres: Suadiye Mahallesi, Alan Sokak, Kadıköy

oiktoz; bolca kültür çokça sanat mottosuyla yola çıkan bir kültür sanat girişimidir. Bir websitesi, bir sanat kulübü, bir dergisi, bir bülteni ve içerisinde şimdiden birçok oiktozlu barındıran yaşayan ve gelişen bir topluluktur. Kültür ve sanatla ilgilenmekten mutluluk duyan ve bu mutluluğun devam etmesi için de bu alanda üreten insanların hikayelerini anlatan bir oluşumdur.